Motorcycle Excellence

Eén der dingen die we het liefste doen is het internet afsurfen op zoek naar interessante motorinfo. Tijdens deze zoektocht kwamen we op de Amerikaanse site www.whitehorsegear.com uit. Deze uitgeverij is gespecialiseerd in motorfiets gerelateerde producten. Hun cataloog kun je per mail gratis bestellen en is werkelijk indrukwekkend (we moesten er wel ettelijke weken op wachten). Eén van de boeken die ze aanbieden is The Motorcycle Safety Foundation's Guide to MOTORCYCLING EXCELLENCE met als ondertitel Skills, Knowledge, and Strategies for Riding Right. Leergierig als we zijn lag er al gauw (min of meer dus...) een exemplaar op onze salontafel.

De eerste indruk van het boek is al positief. Even heel snel bladeren heeft onze blik laten vliegen over een heleboel foto's, tekeningen, tabellen en verhelderende verkeerssituatieschetsen. Dat ziet er erg goed uit: een modern boek in een moderne tijd.

Fantastisch!

Tijdens een grondige lezing valt het ons op dat dit boek echt wonderbaarlijk goed in elkaar steekt. Het omvat werkelijk massa's info die heel erg goed ingedeeld is. In het eerste deel wordt je uitgelegd welke motorfietsen er bestaan en waar je moet opletten bij aankoop van je kledij. Het boek bevat trouwens een erg mooi en volledig helmdossier. In het kort leggen ze je daarna de bediening van de motorfiets en de basis van het motorrijden zelf uit. Verder krijg je een mooie uitleg over het basisonderhoud van je motorfiets.

Het tweede deel gaat dieper in op de praktijk van het motorrijden. Eerst halen ze het mentale aspect aan. Het letterwoord SIPDE omschrijft wat er allemaal gebeurt als we motorrijden. Het letterwoord staat voor Scan, Identify, Predict, Decide en Execute. Bondiger en correcter kan het niet. Eerst overschouw je alles, dan herken je wat belangrijk is, vervolgens tracht je te voorspellen wat zou kunnen gaan gebeuren, dan neem je een besluit en voer je uit wat je het beste lijkt. Eveneens zeer interessant: ze bespreken een heleboel veel voorkomende situaties. Elke verkeerssituatie krijgt een hele mooie situatieschets mee en er wordt uitvoerig verklaard wat er gevaarlijk aan is en hoe je dit preventief moet aanpakken. Net als in de rijschool!

In het derde deel, we zitten dan al aan pagina 102, begint men de dynamica van de motorfiets grondig uit de doeken te doen. Hierbij worden formules niet geschuwd. Gelukkig slaat men er niet mee rond je oren. Dit "chapter" komt vrij saai over, maar dat is zo omdat men besloten heeft om alles uiterst objectief en wetenschappelijk verantwoord te verklaren. De tekeningen met krachtvectoren zijn trouwens erg verhelderend. Vanwaar de tractie komt, wat tegensturen nu eigenlijk is en hoe het werkt, hoe je de verschillende soorten bochten aanpakt, etc etc. Het komt allemaal aan bod.

Deel vier is kort en bevat leesvoer voor de motorcrossers onder ons. Je leert bvb. hoe je je lichaamsgewicht kunt gebruiken in functie van het terrein en de situatie voor je. Opnieuw wordt alles verduidelijkt met mooie en goede foto's.

Conclusie

Samengevat kunnen we zeggen dat we zeer aangenaam verrast waren door dit boek. Het bevat echt heel veel nuttige info die elke motorrijder kan gebruiken. Beginners worden na een hartelijk welkom bij de hand genomen en kundig ingelicht over elk aspect dat je maar kunt bedenken. Ervaren motards zullen kunnen genieten van dit boek omdat hierin alles wat ze al (denken te) weten mooi, ordelijk en overzichtelijk gepresenteerd wordt. De vele kaderstukjes waarin bepaalde onderwerpen uitgediept worden zijn een goede vondst.

Eindbeoordeling

Er is nagedacht over dit boek, dat merk je aan alles. Alles wordt correct, gedetailleerd en accuraat beschreven. Geschreven door professionals, zoveel is duidelijk. De Motorcycle Safety Foundation heeft er goed aangedaan om dit uit te brengen. Dit is een echte aanrader die in elke motorrijder z'n kast zou moeten staan. Echt spijtig dat er geen Nederlandse vertaling van bestaat.

Update anno 2009

Van dit formidabele boek bestaat sinds 2005 een tweede editie, met onder meer advies van Kevin Schwantz en andere coryfeëen. Het is moderner, vollediger en beter geworden.

Check this out !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Titel:
The Motorcycle Safety Foundation's Guide to MOTORCYCLING EXCELLENCE
Ondertitel:
"Skills, Knowledge, and Strategies for Riding Right.
Auteurs:
Motorcycle Safety Foundation ( www.msf-usa.org)
Datum van uitgifte:
1
995-2005
Uitgeverij: www.whitehorsegear.com
Pagina's:
176
ISBN:
1-884313-01-9